page title icon Headless Commerce: The Definitive Guide [2021 Editie]

De wereld van eCommerce is aan het veranderen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het zijn hoofd heeft verloren.

Nu consumenten gewend raken om content te consumeren en aankopen te doen via verschillende touchpoints – van IoT-apparaten tot progressieve webapps – hebben oudere eCommerce-platforms moeite om de eisen van de klant bij te houden.

Amazon Dash-knoppen, slimme spraakassistenten en interfaces in winkels bieden consumenten nieuwe manieren om productinformatie te verkennen, reviews te lezen en bestellingen te plaatsen. Met andere woorden, consumenten omarmen het IoT-tijdperk, zelfs als de meeste retailers dat (nog) niet doen.

E-commerce merken die met deze trend meegaan plukken de vruchten (hallo daar, Amazon), terwijl anderen zich op hun hoofd krabben en zich afvragen hoe ze mee kunnen doen zonder hun eigen IoT-apparaat te moeten uitvinden of back-end oplossingen van de grond af aan te moeten bouwen. Het antwoord is headless content management – en bij uitbreiding, headless commerce.

Wat is headless commerce?
In een notendop is headless commerce een eCommerce oplossing die content opslaat, beheert en levert zonder een front-end leveringslaag. Met een headless commerce platform is de front-end (of de “head”) – wat in de meeste gevallen een template of thema is – ontkoppeld en verwijderd, waardoor alleen de back-end overblijft.

Ontwikkelaars kunnen dan API’s gebruiken om zaken als producten, blog posts of klantbeoordelingen op elk scherm of apparaat aan te bieden, terwijl front-end ontwikkelaars aan de slag kunnen om te bepalen hoe ze die content presenteren met elk gewenst framework.

In principe kunnen alle functionele elementen (zoals formulieren, blog, banners, producten, enz.) van het systeem programmatisch worden beheerd. Dit omvat de creatie en het beheer van de inhoudscomponenten.

Met andere woorden, headless commerce architectuur is gebouwd voor het IoT tijdperk.

Traditionele commerce platformen daarentegen hebben hun kop er strak opgeschroefd. Dat betekent dat ze een vooraf gedefinieerde front-end hebben die strak gekoppeld is aan de back-end, dus ook al zijn er tal van aanpassingsmogelijkheden en onbeperkte toegang tot code, het platform is alleen ontworpen om content te leveren in de vorm van websites en misschien native mobiele apps.

Een headless commerce architectuur levert een platform via een RESTful API die bestaat uit een back-end datamodel en een cloud-gebaseerde infrastructuur. Omdat het platform niet strak gekoppeld is aan de back-end, kunnen eCommerce-merken zaken als content, producten en betaalgateways leveren aan smartwatches, kioskschermen, Alexa Skills, en alles daartussenin.

Lees dit volgende: Hoe kies je het beste CMS voor mobiele apps

Hoe headless commerce werkt
Net als bij een headless CMS werkt een headless eCommerce-systeem door verzoeken tussen de presentatie- en applicatielagen door te geven via webservices of API-aanroepen (Application Programming Interface).

Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld op een “Nu kopen”-knop klikt op zijn smartphone, stuurt de presentatielaag van het headless eCommerce-systeem een API-oproep naar de applicatielaag om de bestelling te verwerken. De applicatielaag stuurt een andere API call naar de applicatielaag om de klant de status van hun bestelling te tonen.

Lees dit verder: eCommerce API: Wat is het & hoe de kracht van de eCommerce API economie te benutten

Headless commerce vs traditionele handel
Als je nog steeds op je hoofd krabt ahem, hier is een vergelijking tussen headless commerce en traditionele handel. Ik zou zeggen dat er drie belangrijke verschillen zijn:

Headless vs traditionele handel

  1. Flexibele front-end ontwikkeling
    Traditionele commercie

Front-end ontwikkelaars die werken aan een traditioneel commerce systeem hebben te maken met een aantal beperkingen als het gaat om ontwerp en het totale proces. Elke verandering kost veel tijd om de database, de code en ook het front-end platform aan te passen. Ontwikkelaars zijn ook beperkt tot wat kan worden bijgewerkt en / of bewerkt zonder het risico van het ongeldig maken van een garantie of het voorkomen van eventuele toekomstige upgrades.

Headless handel

Met het verwijderen van het voorgedefinieerde front-end platform, stelt headless commerce front-end ontwikkelaars in staat om een gebruikerservaring vanaf nul te creëren die goed aansluit bij hun core business behoeften. Front-end ontwikkelaars hoeven zich geen zorgen te maken over het wijzigen van databases in de back-end, aangezien ze alleen maar een eenvoudige API-oproep hoeven te doen. Met andere woorden, front-end ontwikkelaars zijn bevrijd van de ketenen die meestal geassocieerd worden met een traditioneel commerce platform.

Headless commerce

Aangezien headless commerce de front-end en de back-end al heeft ontkoppeld, creëert dit eindeloze mogelijkheden voor aanpassingen wanneer dat nodig is. Om veranderingen aan te brengen, heb je gewoon een front-end ontwikkelaar nodig. U kunt grote of kleine wijzigingen aanbrengen, van het implementeren van een aangepaste checkout flow tot het toevoegen van een nieuw veld aan een klantenaccount – beide zijn zeer eenvoudig uit te voeren met een headless commerce architectuur.

Wilt u zien hoe wij wereldwijde merken helpen met ons alles-in-één content en commerce platform?
Bekijk een 15 minuten durende demonstratievideo van Core dna om te zien waarom dit het complete content- en commerceplatform is.
Voer uw voornaam in
Voer uw achternaam in
Voer uw werk e-mail
STUUR MIJ DE VIDEO

Headless commerce: De belangrijkste voordelen
Amazon loopt voorop in het laten zien van de echte waarde van het integreren van een headless commerce platform en hoe het retailers kan helpen het ervaren van de haartrekkende frustratie die geassocieerd wordt met een traditioneel commerce platform te vermijden. Een studie van Salmon meldde dat 60 procent van de consumenten een Amazon Prime-achtige service wil – maar dat je dat niet kunt bereiken met een traditionele eCommerce oplossing.

Het is absoluut noodzakelijk voor merken om de overstap te maken naar headless commerce en hier zijn 6 redenen waarom:

  1. Om echt omnichannel te gaan (zonder de pijn)
    Om te beginnen zal een headless content management systeem helpen om uw content overal en nergens heen te brengen. Voor een eCommerce-merk betekent dit dat u uw producten, productvideo’s of blogberichten kunt leveren aan elk kanaal dat is ontstaan – of nog zal ontstaan.

Maak je dus klaar om te verkopen via Alexa Skills, digital signage, progressieve webapps en zelfs via koelkasten met schermen (ja, die bestaan).

Het beste nieuws is dat je met een native headless commerce platform – zoals Core dna – je platform niet opnieuw hoeft te ontwerpen om via verschillende kanalen te publiceren. Het maakt allemaal deel uit van hetzelfde, toekomstbestendige pakket.

Lees de volgende: Content en commercie: Het ontdekken van de geheimen van snelgroeiende eCommerce merken

  1. Om concurrerend te blijven
    Met een headless commerce platform kunt u snelle updates implementeren zonder uw back-end systeem te beïnvloeden. En u kunt eenvoudig wijzigingen aan uw front-end doorvoeren om deze te laten samenvallen met de snelheid van de consumententechnologie.

Grote commerce merken die een traditioneel platform gebruiken, brengen meestal om de paar weken een update uit. In vergelijking met Amazon, dat gemiddeld om de 11,7 seconden een update uitrolt – waardoor zowel het aantal als de duur van onderbrekingen afneemt.

Wanneer een front-end systeem niet strak gekoppeld is aan de back-end, hoef je geen update uit te rollen naar het hele systeem, maar slechts naar een deel van het systeem. Zo kunt u sneller leveren wat uw consumenten willen en toch concurrerend blijven.

Lees dit volgende: Wat is Digitale Transformatie? (En waarom uw merk een eigen definitie nodig heeft)

  1. Voor wendbare marketing
    Een headless commerce systeem kan nieuwe technologie ondersteunen als en wanneer ze zich voordoen. Dit is perfect voor het ontwerpen van nieuwe klantervaringen. Dit geeft marketingteams weer het stuur in handen, zodat ze meerdere sites over verschillende merken, divisies en portfolio’s kunnen uitrollen.

Tot slot kunnen marketingteams dankzij de flexibiliteit van een headless commerce-systeem een nieuwe site opzetten in dagen in plaats van maanden – net als onze klant Tivoli Audio, een wereldwijd merk dat de tijd die nodig is om een campagne te lanceren, heeft teruggebracht van een paar weken naar een paar dagen.

Lees de volgende: Content as a Service (CaaS): Een modewoord of The Real Deal?

  1. Om de klantervaring persoonlijker en consistenter te maken
    Ook al veranderen de behoeften van klanten in de loop van de tijd, toch moeten ze een consistente klantervaring krijgen op alle apparaten en kanalen.

Bovendien willen mensen kopen bij eCommerce merken die hun behoeften over alle kanalen heen begrijpen. Dit gaat verder dan het gebruikelijke “mensen die X kochten, kochten ook Y”. De back-end weet al wat een consument heeft gekocht. Het gebruikt deze gegevens om de personalisatie-engines op CMS, mobiele apps en sociale kanalen aan te drijven.

  1. Voor naadloze integraties
    Een headless commerce-oplossing moet per definitie een API hebben (zoals GraphQL), waardoor het eenvoudiger is om te integreren en communiceren met andere platforms. U kunt uw merk toevoegen aan elk nieuw apparaat, waardoor u uw mogelijkheden uitbreidt en tegelijkertijd meer klanten bereikt. Bovendien kost het u geen maanden om uw commerceplatform te integreren op een nieuw apparaat, maar slechts enkele uren.

Core dna klant Stanley PMI ondervond dit aan den lijve, door ons headless commerce platform te gebruiken om te integreren met Oracle en Slack, een integratie die hielp bij het stroomlijnen van hun klantenservice workflows. Zonder al te diep in te gaan op deze specifieke integratie, Stanley gebruikte Core dna om te integreren met OSCV. Hier verzamelen ze klantondersteuningsverzoeken, garantieclaims en andere vragen terwijl ze tegelijkertijd een klantopzoeking uitvoeren om er zeker van te zijn dat het geen dubbel verzoek is. Zo ja, dan voegt het systeem het verzoek toe, zo niet, dan wordt er een nieuw klantrecord aangemaakt. Dit wordt allemaal gedaan met de Hooks Engine.

Integratie gemakkelijk gemaakt met Headless Commerce

Voor Slack gebruikt het supportteam van Stanley opnieuw de Core dna hooks engine om alle nieuwe transacties te monitoren. Ze zijn op de uitkijk voor orders die over een bepaalde limiet, of van een bepaalde locatie, of bestelling die bepaalde producten bevatten. De Core dna hooks engine controleert automatisch de inhoud van elke aankoop en als het aan een bepaald criterium voldoet, wordt het gedeeld op het relevante Slack-kanaal.

  1. Voor een nog betere conversie optimalisatie
    Met een headless commerce in plaats, kun je verschillende templates en benaderingen uitproberen en testen. U kunt bijvoorbeeld experimenteren met een andere back-end zoekoplossing terwijl u dezelfde front-end zoekopdracht uitvoert.

Als gevolg hiervan kunt u met headless commerce voortdurend tests en optimaliseringscycli uitvoeren, waardoor u een beter inzicht krijgt in uw klant, terwijl u sneller leert dan de meeste retailers.

  1. Snellere time to market
    Als het u lukt om een multi-channel of omnichannel retail ervaring op te bouwen met een traditioneel eCommerce platform, zal uw time-to-market pijnlijk traag zijn en zal schalen lastig zijn.

Met een headless commerce platform daarentegen kunnen merken zich concentreren op het bouwen van front-end ervaringen op verschillende apparaten en touchpoints, aangezien de content en producten centraal worden gehuisvest en via API’s overal naartoe worden geleverd. Dit zorgt voor een snellere time-to-market bij het invoeren van nieuwe kanalen, het betreden van nieuwe regio’s, enzovoort.

De twee grootste nadelen van headless commerce
Headless commerce-platforms hebben twee belangrijke problemen die moeten worden aangepakt.

  1. Doorlopende kosten
    Omdat headless commerce platforms geen front-end bieden, moeten ontwikkelaars hun eigen front-end bouwen. Aan de ene kant is dit geweldig, omdat het ontwikkelaars in staat stelt front-ends te bouwen die op maat gemaakt zijn voor elk apparaat en touchpoint. Aan de andere kant kan het bouwen van sjablonen en gebruikersinterfaces vanaf nul tijdrovend en kostbaar worden. Bovendien moeten ontwikkelaars problemen met hun eigen front-end creaties oplossen, wat leidt tot doorlopende kosten die verder gaan dan de initiële bouw.

De kosten stijgen zelfs nog meer als je er rekening mee houdt dat het marketingteam nu geïsoleerd is, en nu sterk afhankelijk is van het IT-team om landingspagina’s en content op verschillende apparaten te lanceren. Nu we het daar toch over hebben…

  1. Het isolement van de marketeer
    Omdat een puur headless commerce systeem geen front-end presentatielaag biedt, kunnen marketeers niet langer:

Content creëren in een WYSIWYG-omgeving
Previewen van content om te zien hoe het eruit zal zien op het apparaat of scherm van de eindgebruiker
Snel content bedenken, goedkeuren, maken en publiceren zonder afhankelijk te zijn van een andere afdeling
In plaats daarvan zijn marketeers volledig afhankelijk van het IT-team, niet alleen om de front-end presentatielaag te bouwen, maar ook om deze te updaten en te vullen met content. Nauwelijks een marketeer-vriendelijke omgeving.

E-Commerce gids
Download deze headless commerce gids
Letterlijk alles wat je moet weten over headless commerce.

STUUR MIJ DE GIDS

Hoe headless commerce omnichannel retail ondersteunt
Het idee van “omnichannel retail” houdt in dat een shopper dezelfde online platforms kan gebruiken om zowel online als offline te winkelen, op elk apparaat en op elk moment. Aangezien het primaire doel van headless commerce-platforms is om een naadloze gebruikerservaring tussen kanalen te bieden, zijn deze platforms een essentieel onderdeel van de omnichannelretailmissie.

Uit een onderzoek van Harvard Business Review uit 2017 bleek dat van de meer dan 46.000 ondervraagde shoppers degenen die meerdere kanalen gebruikten, meer online kochten dan degenen die slechts één kanaal gebruikten. Ook kochten de shoppers die meerdere online kanalen gebruikten meer in de brick-and-mortar winkels dan degenen die slechts een enkel kanaal gebruikten.

Meubelwinkel Made.com heeft omnichannel-marketingstrategieën geïntegreerd in hun high-end showroom in Londen. Klanten kunnen tablets gebruiken om artikellabels te scannen en zo een boodschappenlijstje samen te stellen, dat ze vervolgens naar zichzelf e-mailen. Made.com kan de items van het lijstje van de klant nemen en hen gepersonaliseerde aanbevelingen sturen op basis van hun voorkeuren.

Lees de volgende: Omnichannel eCommerce Marketing Strategieën: 8 Ideeën om de perfecte customer journey te creëren

3 headless commerce-platforms om te overwegen
Headless commerce is een opkomend domein, maar er is een reeks eCommerce-platforms die API’s aanbieden die een headless of ontkoppelde benadering van eCommerce mogelijk maken. Hier zijn drie namen om te overwegen in de ruimte:

  1. Magento 2
    Magento 2 gebruikers kunnen gebruik maken van Magento API’s, maar zullen moeten vertrouwen op een derde partij web content management systeem om grote hoeveelheden content op schaal te verwerken.
  2. Shopify Plus
    Op dezelfde manier hebben Shopify Plus gebruikers toegang tot API’s die productinformatie kunnen blootstellen aan systemen van derden. Er zal echter een CMS nodig zijn om extra content op schaal te verwerken.

Lees dit volgende: BigCommerce vs Shopify Plus vs Core dna: eCommerce Platform Showdown

  1. Core dna
    Core dna is een digital experience platform (DXP) met eCommerce functionaliteit, web content management functionaliteit en API’s. Core dna is een alles-in-één headless commerce oplossing die omnichannel eCommerce ervaringen kan aandrijven. Klanten zoals het audiotechnologiemerk Tivoli Audio, de detailhandel in kantoorbenodigdheden Staples en de Zwitserse fabrikant van luxe apparatuur V-Zug hebben Core dna gebruikt om hun e-commerce sites aan te sturen.

De toekomst van commercie is ontkoppeld
Hoewel een headless commerce-oplossing veel problemen oplost (hallo daar, voortdurend evoluerend landschap van IoT-apparaten), creëert het ook problemen, zoals hierboven besproken. Als u ons artikel over headless vs. ontkoppeld hebt gelezen, weet u waarom de toekomst ontkoppeld is, en niet alleen headless.

Een ontkoppeld commerce systeem is vergelijkbaar met een headless systeem in de zin dat zowel front-end als back-end ontkoppeld zijn. Echter, in tegenstelling tot een headless CMS, verwijdert een ontkoppeld CMS de front-end delivery laag niet volledig uit de vergelijking. Deze architectuur geeft marketeers hun macht terug in de vorm van content authoring en content previewing, terwijl het merk ook dezelfde headless vrijheid krijgt die nodig is om content te leveren aan verschillende apparaten, applicaties en touchpoints via API’s.

Je zou kunnen zeggen dat een ontkoppeld CMS je het beste van twee werelden biedt – en daarom zeggen wij dat de toekomst van eCommerce ontkoppeld is.

Je zou dus kunnen zeggen dat eCommerce zijn hoofd heeft verloren. Maar voor degenen die niet technisch onderlegd zijn, biedt een ontkoppeld commerce systeem het gebruiksgemak van een traditioneel commerce systeem, maar met de flexibiliteit van een headless systeem. Het is het beste van twee werelden.

Plaats een reactie