Dit artikel zal de basisprincipes behandelen van wat een headless CMS eigenlijk is. U leert over de belangrijkste verschillen tussen een headless CMS (bv. Storyblok, Contentful, Prismic, …) – en meer traditionele CMS zoals Adobe Experience Manager, WordPress, en Sitecore.
Headless CMS vs Monolithisch CMS
Wat is een headless CMS?
Een headless CMS is een back-end content management systeem (CMS) dat vanaf de grond is opgebouwd als een content repository die content toegankelijk maakt via een RESTful API voor weergave op elk apparaat.
De term “headless” komt van het concept van het afhakken van het “hoofd” (de front-end, d.w.z. de website) van het “lichaam” (de back-end, d.w.z. de content repository). Een headless CMS blijft met een interface om inhoud toe te voegen en een RESTful API (JSON, XML) om inhoud te leveren waar je het nodig hebt. Door deze aanpak maakt een headless CMS zich niet druk over hoe en waar uw content getoond wordt. Een headless CMS heeft slechts één focus: het opslaan en leveren van gestructureerde content.
De tegenhanger van een headless CMS wordt vaak monolithisch, regulier of gekoppeld CMS genoemd en we gaan deze termen later gebruiken.
Regulier en monolithisch CMS
Laten we eens kijken naar WordPress en hun feature set:
Een database om de inhoud in te lezen en naar te schrijven.
Een admin interface om redacteuren de inhoud te laten beheren.
Een integratie van lezen en schrijven.
De eigenlijke front-end die de gegevens uit de database combineert met HTML.
Om dat om te zetten in een headless CMS halen we gewoon de feature vier uit de stack. Het hoofd van dat CMS – de eigenlijke website – is er gewoon afgehakt. Wat overblijft is een applicatie die content management (Admin UI) en uitlezing (API: gecombineerde integraties) mogelijk maakt. Et voilà: je hebt nu een headless CMS.
Wat is een Headless CMS?
Anders dan met een regulier/monolithisch CMS, kan een website niet alleen met een headless CMS gebouwd worden. Een headless CMS heeft het hoofd gescheiden van de stack en mist daarom dit punt by design. Daarom moet de ontwikkelaar zelf de website in elkaar zetten en de Content Delivery API van het headless CMS gebruiken om de inhoud in te laden.
De hele website zelf maken lijkt een grote taak op de lijst, maar door het CMS los te koppelen van de front-end kan een ontwikkelaar elke technologie kiezen waar hij of zij al vertrouwd mee is en hoeft hij of zij niet de technologie voor dat specifieke CMS te leren. Een andere grote bonus is het feit dat een ontwikkelaar zich ook kan concentreren op zijn eigen werk zonder de bugs van een reeds bestaande stack van technologie te behandelen – daardoor is het gemakkelijker om pagina’s te optimaliseren voor googles pagespeed en zelfs delen van de website opnieuw te lanceren zonder zich te hoeven bekommeren om de inhoud.
Heb ik een headless CMS nodig?
Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig, maar het zal je niet veel helpen: Het hangt af van uw eisen. Er zijn use cases waar het ene CMS het andere overtreft en vice versa. Om u te helpen beslissen, laten we even snel de voordelen op een rijtje zetten:
Traditioneel CMS Headless CMS
platform onafhankelijkheid – Ja
vrije keuze van technologie – Ja
cross-platform ondersteuning – Ja
ontwikkelaars eerst – Ja
traditionele plugin apocalyps Ja –
lokalisatie ja ja
code eenvoud – Ja
Use cases voor Headless CMS
Bouw een website met een technologie waar je vertrouwd mee bent.
Websites, Web apps die gebruik maken van JavaScript frameworks (VueJs, React, Angular)
Websites gemaakt met statische site generatoren (Jekyll, Middleman, …)
Native mobiele apps (iOS, Android, Windows Phone)
Verrijken van productinformatie op e-commerce sites.
Punt is: Het is niet beperkt tot websites
Een headless CMS kan uw content via een API direct leveren naar waar u het nodig heeft. Door de headless aanpak kan de content gebruikt worden op een iOS app, Android app en elk platform en technologie die je maar kan bedenken (ja en zelfs een Windows Phone App) en is daarom een krachtige optie voor mobiele en web ontwikkelaars.
Wat zijn de Headless CMS Opties?
In een eerder artikel schreven we over dat WordPress en Drupal al aan het proberen zijn om headless te gaan – of op zijn minst een API aanpak aan te bieden. Beide opties proberen het CMS te laten werken op een manier waarvoor ze oorspronkelijk niet ontworpen zijn. Hier zijn een aantal headless CMS opties waar je eens naar zou kunnen kijken om te zien wat het beste bij je past: Storyblok, Contentful, Prismic. Er zijn ook andere opties, maar kijkend naar de functies en concepten – dit zijn de platforms waar u eens naar moet kijken.
Storyblok is een vue.js gebaseerde headless CMS as a Service. Je hebt toegang tot je data die een geneste JSON boom is met behulp van onze Content Delivery API gecombineerd met ontwikkelaar-vriendelijke frontend editing mogelijkheden naar elke template engine, framework of systeem van je keuze, dus je content auteurs zullen er ook van houden.